Somatic Experiencing

Wat is trauma?

Trauma kan ontstaan na een levensbedreigende gebeurtenis, een gewelddadige ervaring of een langdurige periode van overweldigende stress. Voorbeelden zijn: ziekte, verlies, meemaken of getuige zijn van een ongeval, slachtoffer of getuige zijn van geweld, een medische ingreep.

Bij trauma is een gebeurtenis of ervaring zo overweldigend dat deze te veel is voor het zenuwstelsel om adequaat te kunnen reageren. De natuurlijke impuls van vechten of vluchten kan hierdoor niet plaatsvinden en je ‘bevriest’. 

Bij bevriezing kun je niet in beweging komen, je bent verstijfd of verlamd (‘aan de grond genageld staan’, ‘verlamd zijn van angst’). 

Wanneer vechten of vluchten niet mogelijk is, is bevriezing de enige manier om een gevaarlijke situatie te overleven. Het is een onbewuste, levensreddende reactie van het lichaam.

Wanneer bevriezen de enige optie voor het lichaam is om te overleven, zet de opgebouwde energie zich vast in het lichaam. De energie kan er immers niet uit door te vechten of te vluchten. Wanneer deze energie niet ontladen kan worden zet deze zich in de vorm van spanning vast in het lichaam.

Soms kunnen de gevolgen van een trauma pas jaren later merkbaar worden in vorm van fysieke, emotionele en psychische klachten. Voorbeelden van posttraumatische stress zijn: 

  • angst, paniek, onrust, stress
  • gevoel van onmacht of hulpeloosheid, chronische vermoeidheid 
  • slapeloosheid, psychosomatische klachten.

Wat is Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing (SE) betekent letterlijk ‘lichamelijke ervaring’. 

Volgens de grondlegger van deze manier van traumaverwerking, Peter A. Levine, is trauma geen ziekte of afwijking maar een opgelopen verwonding als gevolg van angst, hulpeloosheid en verlies. Zijn methode richt zich op het geven van aandacht aan deze verwonding en het herstellen van de natuurlijke veerkracht van het zenuwstelsel.

SE werkt met de lichamelijke ervaring en grijpt daarmee direct in op dat niveau van het zenuwstelsel waar het ooit ontregeld is geraakt. 

Door met zachtheid en kleine stapjes te werken doet SE een beroep op het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het lichaam wordt geholpen om de ‘bevroren’ spanning beetje bij beetje los te maken. Hierdoor kunnen energie en rust weerkeren in lichaam en geest.